Categories
Uncategorized

2016

Beograd, 2016

Narodno pozorište – svaki mesec se štampa repertoar na Brajevom pismu i po 2 predstave mesečno prati audiodeskripcija.

Beograd, 16.12.

Prezentacija aplikacije „Ruke govore“ koja je namenjena upoznavanju i razumevanju srpskog i internacionalnog znakovnog jezika (IS). Događaju su prisustvovali Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora Srbije i moderator Anđelka Prpić, glumica. Napravljena je u formi rečnika osnovnih izraza, kako bi svi mogli da se upoznaju sa znakovnim jezikom, ali istovremeno omogućava sporazumevanje sa stranim turistima.

Dostupna je na srpskom i engleskom jeziku, a svi korisnici na raspolaganju imaju i kviz kako bi proverili svoje znanje. Klikom na ikonicu Zakon predstavljen je Zakon o upotrebi znakovnog jezika, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Podgorica, Crna Gora, 01.12.

Postavljeno 4 indukciona sistema i taktilne tifo staze (700 metara) na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Požarevac, 22.11.

Štampa taktilnih reljefne slike za „Taktilna izložba” kao finalni rezultat projekta „Dizajn za slepe” koji realizovala neformalna grupa Art Hub sa partnerima Art Distriktom iz Požarevca, Međuopštinskim savezom slepih u Požarevcu i Narodnim muzejom u Požarevcu, a koji se sufinansira kroz projekat „Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta uz podršku resurs centra Omladine JAZAS-a Požarevac.

Beograd, 01.11.

Kolarac – postavljena indukciona petlja u Velikoj Sali i urađena rampa.

Park prirode Palić, Subotica, 24.10.

Postavljene 2 taktilne table kao i 15 malih tablica na info table u Park prirode Palić.

Beograd i Novi Sad, 20.10.

Postavljena indukciona petlja u uslužni centar grada Novi Sad, i predstavljen informator na Brajevom pismu. Takođe, u okviru ovog projekta koji je finansiralo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, izrađena je mobilna aplikacija „Brajzbuka“, namenjena učenju Brajeve azbuke.

Novi Sad, 20.10.

Postavljanje indukcione petlje u ekspozituri Erste Bank AD Novi Sad.

Beograd, 01.05.-01.08.

Postavljeni indukcioni sistemi, urađena štampa informatora na Brajevom pismu i postavljena taktilna info pločica u 3 gradska centra za socijalni rad: Palilula, Novi Beograd i Lazarevac. Ovaj projekat finansirala je gradska uprava grada Beograda – Sekretarijat za socijalnu za zaštitu.

Vranje, 20.06.

Urađena štampa reda vožnje na Brajevom pismu, prevoznika Kavim Jedinstvo za Savez slepih Vranje.

Kragujevac, 26.05.

Postavljena taktilna tabla sa Brajevom azbukom na Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom – Iskra, zadužbinu Delta fondacije. Takođe su postavljene i tablice na Brajevoj azbuci, unutar objekata, kao indukciona petlja i tifo staze.

Beograd, 27.04.

Urađena štampa vizitkarti sa Brajevim pismom za DNA communication.

Wrocław, Poljska, 17-21.04.

Učestvovanje na međunarodnoj konferenciji ’’Kultura je za sve’’ koju je bila održavana u Kulturnom centru Zachód Wrocław (Centrum kultury zachód wrocław). Althea je imala predavača sa temom Audio deskripcija u Srbiji.

Beograd, 22.04.

Održana izložba „Dodir – od Kirika do Meštrovića“ u foajeu Velike scene, u Narodnom pozorištu koja je realizovana uz podršku Udruženja građana Althea. Postavka je obuhvatala dela Đorđa de Kirika, Ivana Meštrovića, Lazara Vozarevića, Miloša Šobajića i još drugih umetnika. Svaka skulptura je imala ime napisano na Brajevom pismu ispred nje, i bilo je dozvoljeno dodirivati delo.

Beograd,18-21.02.

Učestvovanje na 38. Sajmu Turizma na štandu Turističke organizacije Beograda (TOB) sa prezentacijom “Beograd za sve“.

Beograd, 01.01.

Izdat red vožnje za Železnice Srbije za 2016. godinu.

Translate »