Categories
Aktivnosti

2015

Beograd, 2015

Narodno pozorište – svaki mesec se štampa repertoar na Brajevom pismu i po 2 predstave mesečno prati audiodeskripcija. 

Pančevo, 16.12.

Postavljanje 2 indukciona sistema u Cineplexx bioskop u Aviv parku, na biletarnici i u Velikoj Sali.  

Beograd, 15.12.

Postavljanje indukcione petlje u ekspozituri Erste Bank AD Novi Sad, na Voždovcu.

Beograd, 27.11. 

Postavljeni indukcioni sistemi, urađena štampa informatora na Brajevom pismu i postavljena taktilna info pločica u 3 gradska centra za socijalni rad: Zvezdara, Čukarica i  Obrenovac. Ovaj projekat finansirala je gradska uprava grada Beograda – Sekretarijat za socijalnu za zaštitu.

Beograd, 22.10.

U četvrtak, dana 22.10. u 12 časova na konferenciji za novinare u Zadužbini Ilije M. Kolarca, predstavljen je projekat „KOLARAC ZA SVE“ kroz koji je realizovana ugradnja taktilne informacione table sa Brajevim pismom i predstavljena brošura – mesečni program na Brajevom pismu, podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja. Tim povodom direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević izjavila je da je planirano da svi programi na Kolarcu budu dostupni slepim i slabovidim osobama i objasnila da na prvoj strani se nalaze podaci o Kolarčevoj zadužbini, Centru za muziku i Predavačkom centru, a na narednim naslovi koncerata i predavanja. Istaknuto je nastojanje da se opremi i Velika sala sa indukcionom petljom, „I zaista, Kolarac je za sve!“, rekla je Snežana Blagojević i dodala da će program na Brajevom pismu biti svakog meseca distribuiran preko Saveza slepih Srbije i Beograda, a biće dostupan i na biletarnici Kolarca. Projekat „Kolarac za sve“ ima za cilj da omogući dostupnost kulturnih i obrazovnih programa Kolarčeve zadužbine osobama sa invaliditetom, kao i bolje snalaženje/kretanje u prostoru Kolarčeve zadužbine. 

Novi Sad, 29.09.

Postavljanje indukcione petlje u  ekspozituri Erste Bank AD Novi Sad, u ulici Njegoševa 2.  

Beograd, 28.09.

U ponedeljak, dana 28.09. u 11 časova svečano je predstavljena taktilna informaciona tabla sa Brajevim pismom na svetosavskom platou, koju je dizajniralo i izradilo udruženje građana Althea. Ovo je prva tabla koja je postavljena na otvorenom prostoru, sa engleskim jezikom i reljefnim prikazom. Naše udruženje je tokom godina do sada postavilo preko 30 taktilnih tabli sa Brajevim pismom u gradovima širom Srbije i regiona. Povodom svečanog otvaranja Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je izjavio da mu je zadovoljstvo što je jedan važan objekat u Beogradu učinjen dostupnim i onima koji ne mogu da ga vide, ocenjujući da onima koji mogu da se služe svim svojim čulima jednostavno nije jasno koliko je postavljanje taktilnih tabli velika stvar. Istaknuta je i mogućnost da slepi i slabovidi sada po prvi put mogu da predstave sebi kako izgleda Hram Svetog Save i okolina. Takođe najavljeno je da će se sa postavljanjem takvih tabli nastaviti i u budućnosti na teritoriji cele Srbije te da će ministarstvo nastaviti da radi na dostupnosti svega što postoji u gradu i zemlji – od filijala PIO fonda, MUP-ovih stanica, do istorije, kulture, crkava, tradicije. Saopštenje povodom toga možete preuzeti ovde.

Beograd, 23.09.

Povodom Svetske nedelje gluvih i nagluvih osoba, naše udruženje je podržalo akciju pod nazivom “Čuti i razumeti”, postavkom indukcione petlje u autobus Laste, kompanije Audiovox koja je pripremila program i druženje sa poznatim ličnostima za decu sa oštećenim sluhom.

Beograd, 30.08.

Postavljanje PVC i metalnih taktilnih vođica u  ekspozituri Komercijalne Banke na Bulevaru kralja Aleksandra 172. 

Beograd, 28.08.

Organizovanje učešća osoba sa invaliditetom na 11. Beogradskom karnevalu brodova kao deo posade Dragon Boat čamca u saradnji sa UPIK OSI ”Ada Čukarica”.

Sombor,  22.07.

Postavljena indukciona petlja u uslužnom centru i urađena štampa informatora na Brajevoj azbuci za opštinu Sombor. 

Puštanju u rad sistema za olakšanu komunikaciju prisustvovao je Saša Todorović, gradonačelnik grada Sombora koji se zahvalio Udruženju „Althea“ na njihovoj inicijativi i Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja na tome što su prepoznali potrebu nemalog broja naših sugrađana da im se olakša pristup državnim ustanovama i institucijama. “Kao gradonačelniku ukazana mi je velika čast time što je Sombor uvršten u grupu gradova koji će oplemeniti ponudu Uslužnog centra i omogućiti našim sugrađanima koji su gluvi, nagluvi ili slepi da na ravnopravan način ostvare sva svoja prava. 

Kao lokalna samouprava koja vodi računa o svojim sugrađanima i njihovim potrebama ustupili smo svoje prostorije gde će se, ubuduće, svi građani na potpuno ravnopravan način informisati o svojim pravima. – rekao je Todorović i dodao da „će se nastaviti razgovori sa „Althea“-om i drugim zainteresovanim akterima kako bi se slični sistemi postavili i u drugim gradskim institucijama, pre svega u školama, domovima zdravlja i ustanovama kulture.

“Sekretar Saveza gluvih i nagluvih Srđa Stojnović potvrdio je da će ugradnja aparata za pojačavanje glasa značajno poboljšati komunikaciju u Uslužnom centru. “Ovo je genijalna stvar. Ovo ne treba da bude samo u javnim institucijama. Bilo bi od velikog značaja da postoji u školama. Nastavnici danas moraju da govore mnogo glasnije zbog onih koji ne čuju dobro, sa ovim bi bilo mnogo lakše. Što je najinteresantnije, ovo je veoma jednostavna sprava. Bilo bi lepo kada bi bilo sredstava da se to obezbedi školama. Mora se uzeti u obzir da u savremenom društvu inkluzija daje pravo roditeljima da biraju u koju školu će da upišu svoje dete, što znači da deca koja ne čuju baš najbolje idu u redovne škole“ – rekao je Srđa Stojnović.  

Paraćin, 19.06.

Postavljena indukciona petlja u uslužnom centru i urađena štampa informatora na Brajevoj azbuci za opštinu Paraćin.

Čačak, 02.07.

Postavljena indukciona petlja u uslužnom centru i urađena štampa informatora na Brajevoj azbuci za opštinu Čačak. Veliku podršku pri realizaciji ovog projekta je pružila sekretar Saveza slepih Srbije Branka Pešić, koja je rodom iz Čačka. 

Beograd, 02.07.

Urađeno 13 taktilnih tablica za međuopštinsku organizaciju Saveza slepih Srbije u Vranju

Sombor, Čačak i Paraćin – 01.05-08.

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja – u okviru Konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u 3 grada – Sombor, Čačak i Paraćin u opštinskim upravama će biti ugrađen indukcioni sistem i urađen informator na Brajevom pismu. 

Beograd, 11.04. 

“Tempus projekat EQUI-ED” – informator sa Brajevim pismom urađen za studente Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Beograd, 07.04.

Postavljen indukcioni sistem na  šalteru opštinskog centra opštine Čukarica.

Beograd i Niš, 03.

“Tempus projekat EQUI-ED” – postavljene tifo staze za samostalno kretanje slepih osoba na 4 fakulteta Univerziteta umetnosti u Beogradu – Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet dramskih umetnosti; Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Nišu.

Beograd, 01.01. 

Izdat red vožnje za Železnice Srbije za 2015. godinu.

Translate »