Taktilna gazišta

za lakše snalaženje u prostoru

Taktilna gazišta

Taktilna gazišta su hodne površine koje su završno reljefno obrađene, a u njih spadaju taktilna crta vođenja, taktilna crta upozorenja i taktilno polje upozorenja. Namenjene su lakšoj orijentaciji u prostoru, te usmeravanju, upozoravanju i obaveštavanju slepih I slabovidih osoba, o promenama u nivou kretanja i opasnostima od saobraćaja. Kao alternativu gotovim betonskim blokovima ili lepljenim gumenim pločama, razvili smo vlastite pojedinačne elemente taktilnih površina koji imaju niz prednosti.

Pri razvoju elemenata taktilnih površina, vođica i čepova, konsultovali smo se i tražili mišljenje stručnjaka tifopedagoga, instruktora orijentacije i kretanja koji se bave svim segmentima osposobljavanja slepih i slabovidih osoba za sigurno i samostalno kretanje uz pomoć dugog belog štapa. Zbog toga se naši čepovi i vođice najbolje mogu prilagoditi potrebama upravo onih kojima su i namenjeni, dok istovremeno daju I najveće mogućnosti dizajniranja i uklapanja u okolinu.

Elementi taktilnih površina udovoljavaju svim traženim specifikacijama iz pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom.

Karakteristike taktilnih gazišta:

- izdignuti su od površine maksimalno do 7 mm,
- ne otežavaju kretanje invalidskih kolica,
- prepoznatljive su na dodir stopala ili štapa,
- ne zadržavaju vodu, sneg ni prljavštinu,
- lako se čiste i održavaju.- izrađeni su od kvalitetnog materijala, funkcionalni su i dugotrajni, čak i u uslovima vrlo frekventnog saobraćaja.
- pogodne su slepim i slabovidim osobama koji se pri orijentaciji u prostoru služe štapom ili stopalom, jer se na dodir i zvučno razlikuju od okoline.
- posebno pogodne slabovidim osobama, kojih ima daleko više od slepih, jer su i vođice i čepovi vrlo uočljive, što daje kontrast sa podlogom, pa ih oni lako mogu pratiti. Po potrebi elementi mogu biti i svetleći u mraku.
- otporni su na uticaj vremena (sneg, led, sol) i na mehanička oštećenja (raonike, vozila).
- brzo i jednostavno se ugrađuju u bilo koju podlogu (beton, asfalt, kamen, keramika, drvo) ne zahtevaju dodatne građevinske radove kao što su iskopavanje, betoniranje i sl.
- pojedinačni elementi olakšavaju čišćenje i održavanje.
- pojedinačna ugradnja olakšava i pojeftinjuje zamenu oštećenih ili dotrajalih elemenata.

Elementi taktilnih površina, vođica i čep, su izrađeni pojedinačno i pojedinačno se ugrađuju, što daje niz dodatnih prednosti.

Zašto je važno ugraditi taktilne vođice?

Ugradnjom taktilnih gazišta tj obeležavanjem smanjuje se drastično broj smrtnih slučajeva ili povreda korisnika javnog prevoza ili voza ,koji su prouzrokovani padom pod voz ili autobus.

Svakodnevno smo svedoci većih tragedija ili manjih nezgoda koje su se mogle na vreme izbeći ili umanjiti. Postavkom gazišta ukida se i trošak za odštetu, za ovakve nesreće.

Podaci iz SAD-a (National SafetyCouncil) govore da se kod njih svake godine dogodi oko 9.000.000 ozleda kao posljedica pada uzrokovanog okliznućem, što znači da ih se dogodi oko 25.000 dnevno. Te nezgode imaju za posledicu više od 9.000 smrti. Da ne spominjemo da svaka peta takva nezgoda završi tužbom sa odštetnim zahtevom na sudu. Sve to uzrokuje više od 95.000.000 izgubljenih radnih sati godišnje. Ukupni iznosi troškova iznose oko 3.500.000 $ svaki dan u godini.

Sve najveće stanice u Evropi imaju ovaj tip obeležavanja u cilju drastičnog smanjenja smrtnih slučajeva ili povreda korisnika javnog prevoza, Slepe i slabovide osobe nailaskom na ovaj tip taktilnog obeležavanja su upozorene na opasnost i na taj način se sprečavaju povrede.

opis slike

opis slike

opis slike

opis slike

opis slike

opis slike© Althea