Aktivnosti 2015.

Šta smo radili prošle godine


Pančevo, 16.12.2015.

Ugrađena dva indukciona sistema na bilternici i velikoj sali Cineplex bioskopa u Avi parku.


Beograd, 15.12.2015.

Ugrađen indukcioni sistem u ekspozituri Erste banke na Voždovcu, Beograd.


Beograd, 22.10.2015.

U četvrtak, dana 22.10. u 12 časova na konferenciji za novinare u Zadužbini Ilije M. Kolarca, predstavljen je projekat „KOLARAC ZA SVE“ kroz koji je realizovana ugradnja taktilne informacione table sa Brajevim pismom i predstavljena brošura – mesečni program na Brajevom pismu, podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja. Tim povodom direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević izjavila je da je planirano da svi programi na Kolarcu budu dostupni slepim i slabovidim osobama i objasnila da na prvoj strani se nalaze podaci o Kolarčevoj zadužbini, Centru za muziku i Predavačkom centru, a na narednim naslovi koncerata i predavanja. Istaknuto je nastojanje da se opremi i Velika sala sa indukcionom petljom, „I zaista, Kolarac je za sve!“, rekla je Snežana Blagojević i dodala da će program na Brajevom pismu biti svakog meseca distribuiran preko Saveza slepih Srbije i Beograda, a biće dostupan i na biletarnici Kolarca. Projekat „Kolarac za sve“ ima za cilj da omogući dostupnost kulturnih i obrazovnih programa Kolarčeve zadužbine osobama sa invaliditetom, kao i bolje snalaženje/kretanje u prostoru Kolarčeve zadužbine. Saopstenje povodom toga možete preuzeti ovde.


Beograd, 23.09.2015.

Povodom Svetske nedelje gluvih i nagluvih osoba, naše udruženje je podržalo akciju pod nazivom "Čuti i razumeti", postavkom indukcione petlje u autobus Laste, kompanije Audiovox koja je pripremila program i druženje sa poznatim ličnostima za decu sa oštećenim sluhom.


Beograd, 28.08.2015.

U ponedeljak, dana 28.08. u 11 časova svečano je predstavljena taktilna informaciona tabla sa Brajevim pismnom na svetosavskom platou, koju je dizajniralo i izradilo udruženje građana Althea. Ovo je prva tabla koja je postavljena na otvorenom prostoru, sa engleskim jezikom i reljefnim prikazom. Naše udruženje je tokom godina do sada postavilo preko 30 taktilnih tabli sa Brajevim pismom u gradovima širom Srbije i regiona. Povodom svečanog otvaranja Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je izjavio da mu je zadovoljstvo što je jedan važan objekat u Beogradu učinjen dostupnim i onima koji ne mogu da ga vide, ocenjujući da onima koji mogu da se služe svim svojim čulima jednostavno nije jasno koliko je postavljanje taktilnih tabli velika stvar. Istaknuta je i mogućnost da slepi i slabovidi sada po prvi put mogu da predstave sebi kako izgleda Hram Svetog Save i okolina. Takođe najavljeno je da će se sa postavljanjem takvih tabli nastaviti i u budućnosti na teriroriji cele Srbije te da će ministarstvo nastaviti da radi na dostupnosti svega što postoji u gradu i zemlji - od filijala PIO fonda, MUP-ovih stanica, do istorije, kulture, crkava, tradicije. Saopstenje povodom toga možete preuzeti ovde.


Novi Sad, 29.08.2015.

Postavljanje indukcione petlje u ekspozituru Erste Bank, u ulici Njegoševa 2.


Beograd, 28.08.2015.

Organizovanje učešća osoba sa invaliditetom na 11. Beogradskom karnevalu brodova kao deo posade Dragon Boat čamca u saradnji sa UPIK OSI ''Ada Čukarica''.


Beograd, 30.08.2015.

Postavljanje PVC taktilnih traka u ekspozituri Komercijalne Banke u ulici kao I metaslnih vodjica ispred ekspoziture.


Sombor, 22.07.2015.

Urađen informator sa Brajevim pismom i postavljena indukciona petlja u uslužnom centru opštine Sombor. Puštanju u rad sistema za olakšanu komunikaciju prisustvovao je Saša Todorović, gradonačelnik grada Sombora koji se zahvalio Udruženju „Althea“ na njihovoj inicijativi i Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja na tome što su prepoznali potrebu nemalog broja naših sugrađana da im se olakša pristup državnim ustanovama i institucijama. “Kao gradonačelniku ukazana mi je velika čast time što je Sombor uvršten u grupu gradova koji će oplemeniti ponudu Uslužnog centra i omogućiti našim sugrađanima koji su gluvi, nagluvi ili slepi da na ravnopravan način ostvare sva svoja prava. Kao lokalna samouprava koja vodi računa o svojim sugrađanima i njihovim potrebama ustupili smo svoje prostorije gde će se, ubuduće, svi građani na potpuno ravnopravan način informisati o svojim pravima. – rekao je Todorović i dodao da „će se nastaviti razgovori sa „Althea“-om i drugim zainteresovanim akterima kako bi se slični sistemi postavili i u drugim gradskim institucijama, pre svega u školama, domovima zdravlja i ustanovama kulture.“ Sekretar Saveza gluvih i nagluvih Srđa Stojnović potvrdio je da je ugradnja aparata za pojačavanje glasa značajno poboljšati komunikaciju u Uslužnom centru. “Ovo je genijalna stvar. Ovo ne treba da bude samo u javnim institucijama. Bilo bi od velikog značaja da postoji u školama. Nastavnici danas moraju da govore mnogo glasnije zbog onih koji ne čuju dobro, sa ovim bi bilo mnogo lakše. Što je najinteresantnije, ovo je veoma jednostavna sprava. Bilo bi lepo kada bi bilo sredstava da se to obezbedi školama. Mora se uzeti u obzir da u savremenom društvu inkluzija daje pravo roditeljima da biraju u koju školu će da upišu svoje dete, što znači da deca koja ne čuju baš najbolje idu u redovne škole“ - rekao je Srđa Stojnović.

Sombor - vest
Sombor - vest


Paraćin, 19.06.2015.

Urađen informator sa Brajevim pismom i postavljena indukciona petlja u uslužnom centru opštine Paraćin.

Paraćin - vest


Čačak, 02.07.2015.

Urađen informator sa Brajevim pismom i postavljena indukciona petlja u uslužnom centru opštine Čačak. Veliku podršku pri realizaciji ovog projekta je pružila sekretar Saveza slepih Srbije Branka Pešić, koja je rodom iz Čačka.

Čačak - vest


Vranje, 02.07.2015.

Međuopštinska organizacija Saveza slepih Srbije – Vranje, izrada 13 taktilnih tabli.


Sombor, Čačak i Paraćin – 05.2015 – 01.08.2015.

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja – u okviru Konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u 3 grada – Sombor, Čačak i Paraćin u opštinskim upravama će biti ugrađen indukcioni sistem za slušno oštećene osobe i urađen informator na Brajevom pismu.


Beograd, 11.04.2015.

"Tempus projekat EQUI-ED" – informator sa Brajevim pismom urađen za studente Univerziteta umetnosti u Beogradu.


Beograd, 07.04.2015.

Gradska opština Čukarica – postavljen indukcioni sistem na šalteru opštinskog centra.


Beograd i Niš, 03.2015.

"Tempus projekat EQUI-ED" – postavljene tifo staze za samostalno kretanje slepih osoba na 4 fakulteta Univerziteta umetnosti u Beogradu – Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet dramskih umetnosti; Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Nišu.© Althea